Huomenna vietämme Adan 1v synttäreitä. Oikea päivä on 21.7, mutta olemme kesälomareissulla silloin, eikä ystäviä voi vaatia tulemaan juhlimaan kanssamme yli 600km:n päähän. Tänään on siivoiltu, käyty kaupassa huomista varten ja hiukan edistetty tarjoiltavia. Adan neuvola siirtyi sairastapauksen vuoksi perjantaille.

Päivä on ollut ihan leppoisa. Keskiverto. Aamuyöllä Ada valvoi reilun tunnin. Mies oli herännyt vartin yli viisi ja yrittänyt nukuttaa typyä lähes tunnin. Lopulta hän tuli hakemaan minut ja totesi, että tyttö vain tillittää eikä aiokaan nukkua. Pidimme pienen rapsan; onko saanut vettä? Ei. Onko saanut maitoa? Ei. Raapiiko? Ei. Valvoo vain. Vaihdoimme vahtivuoroa. Annoin tytölle parikymmentä milliä vettä ja lauleskelin ja silittelin melkein puoli tuntia. Lopulta pikkuinen nukahti, puoli seitsemältä. Ja nukkuikin sitten ysiin. Plaah. Minun, oppikirjoja kuuliaisesti seuraavan äidin, järjestämät rutiinit kusee ja huolella. Annoimme aamupuuron heti aamutoimien jälkeen ja ensimmäisen kieltäytymisen jälkeen kiitos ja hei. Syököön sitten lounaalla. Ihan turhaa pelleillä sen syömisen kanssa seuraavaan ruoka-aikaan asti. Siinä vain väsähtää ja turhautuu lapsen lisäksi vanhemmatkin. Lounas ei uponnut, mutta päivällisbataattipossuhässäkkä kyl - kun annoin elmukelmun leikkikaluksi :I No hitsi! En viittisi joka kerta, tyyliin viisi kertaa päivässä heittää bioastiaan isoa määrää ruokaa - todellakaan, näillä ruoan hinnoilla! Huokaus. Minä en enää ole periaatteiden nainen. Tarkoitan siis sitä, kun päätimme, ettei lapsi saisi enää viihdykkeitä ruokailun ajaksi. No, kyllähän me aikuisetkin (ainakin minä) esimerkiksi luen samalla, kun syön.

Ostimme Adaa varten ruusunmarjajauhoa. Vauvanruoissa, jos niissä on valikoimassa pelkkää ruusunmarjaa, on seassa rypälemehutiivistettä. Emme ole Adalla kokeilleet viinirypäleitä, emmekä aivan lähiaikoina tule kokeilemaankaan, joten emme voi tuota tuotetta käyttää. Pakastealtaasta saa pelkkää ruusnmarjasosetta, mutta siinä on lisättyä sokeria. Tätä käytimme ekoihin ruusunmarjakokeiluihin, mutta en halua syöttää lapselleni sokerisokeria päivittäin. Eri asia olisi, jos tuossa pakastetussa ruusunmarjassa olisi hedelmäsokeria. Silloin se olisi lähes täydellinen tuote. Ainut huono puoli on, että sitä ei suositella säilytettäväksi jääkaapissa, ainoastaan pakastimessa. Pakkaus on kuitenkin sen verran iso, että siitä riittäisi useammalle  päivälle. Tuo ruusunmarjajauho on pelkkää ruusunmarjaa, ei lisättyä sokeria. Se sopii kiisseleihin ym. Adalle ei sovi peruna eikä maissi, joten kiisseliä en voi tehdä. Yksi vaihtoehto olisi tehdä liivatteella (possua, joka Adalle käy) hyytelö. Sen ongelma taas olisi nopea pilaantuminen (liivatteella hyydytetty ruoka on mainio bakteerien kasvupaikka) ja liivatteella hyydytetyn tuotteen pakkasen kestävyyttä en ole kokeillut. Joka tapauksessa hyytelöä tulisi enemmän kuin yhden päivän satsi, joten ehkäpä kokeilen sitä pakastamista. Jos joku tätä lukevista on kyseistä asiaa kokeillut, kuulisin mielelläni kommenttia miten kävi. Tänään kuitenkin laitoin jauhoa Adan iltapuuron sekaan, toimii. Kaikki meni :) Maku ei minusta ollut veden makua kummempaa, mutta ehkäpä juuri siksi lapsi sen söi.

Iltapalan jälkeen Ada kävi iskän kanssa kylvyssä. Kovasti itseään raapi, joten kylpytuokio ei ollut kovin pitkä. En kuitenkaan vielä jaksa uskoa ruusunmarjan allergisoivan, koska iholla ei ole ekseemaa eikä muutakaan silmiinpistävää ihottumaa. Normaalisti ei-sopivaa ruoka-ainetta kokeiltaessa Adan iholle nousee ihan selkeää ekseemaa ja luotan, että näin on vastakin.

Adan yöunille  laitto oli vähän samanlaista, kuin sellaisen TV:n sammuttaminen, jossa ei ole sammutuskytkintä. Piuhan seinästä irroittamista ei nyt lasketa ;) Yömaidon annoin ja iltarukouksen luin ja tyttö katseli minua suurilla silmillään. Yleensä hän nukahtaa kesken ruokouksen, viimeistään, kun maitopullo on tyhjä. Rukouksen päätyttyä ja maidon loputtua aloin laulamaan, tyttö lauloi mukana. Heippa. Jätin pirpanan joikaamaan ja läksin itse levittämään voikreemiä kakkujen päälle (kerroskakku huomiseksi, kaksi osaa siis). Kukapa sitä ilman yleisöä laulaisi. Joiku muuttui nitinäksi, nitinä itkuksi. Silloin aina menin uudelleen peittelemään ja hetkeksi laulamaan ja silittelemään tyttöä. Kun Ada alkoi komppaamaan minua ja nousi istumaan, lähdin taas pois. Muutaman kerran näin tehtyämme hän sitten nukahtikin silittelyihini.

Mies oli jo käynyt saunassa ja nyt oli minun vuoroni. Mies oli pyynnöstäni sammuttanut kiukaan ja voi että, parhaat löylyt tulevat jo hieman jäähtyneestä kiukaasta. Vettä voi mättää monta kauhallista ja saunaan leviää juuri sopivan lämmin ja tooooosi kostea löyly pitkäksi aikaa. Parhautta <3

Nyt rauhallista illanviettoa ja huomisen odottelua. Iloa sinulle lukijani!